DBAMY O PSZCZOŁY

W dniu 20 maja obchodzony jest Światowy Dzień Pszczół, święto ustanowione przez Organizacje Narodów Zjednoczonych, którego celem jest podkreślenie znaczenia pszczół w pozyskiwaniu żywności oraz zwrócenie uwagi na zagrożenia cywilizacyjne dla tych owadów.
Podczas zajęć poświęconych pszczołom wychowankowie dowiedzieli się jak wielki może być jeden rój pszczeli, jakie odległości pokonuje oraz jaka hierarchia w nim obowiązuje.
Dowiedzieli się także, że są one bardzo ważnymi zapylaczami kwiatów, owoców i warzyw.
Oznacza to, że pomagają roślinom rosnąć i owocować. Produkowany przez nie miód
to skarbnica zdrowia. Zawiera on enzymy, witaminy i minerały. Jest to jedyny pokarm naturalny, który zawiera ,,pinocembrynę”, przeciwutleniacz związany z poprawą funkcjonowania mózgu. Poznali także różne rodzaje miodów z ich leczniczymi właściwościami. Na zakończenie zajęć wychowankowie kosztowali pszczeli miodek, wykonali sylwetki pszczółek z bibuły i kartonu oraz przygotowali piękną gazetkę edukacyjną.

Organizator/Foto: Zdjęcia wykonano aparatem fotograficznym Canon w ramach programu ,,Laboratoria Przyszłości”: M. Karpowicz, A. Frączkiewicz.

Skip to content